Läget i coronapandemin är allvarligt. Vid en snabbinkallad presskonferens på fredagseftermiddagen den 18 december presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten därför flera skärpningar av de coronarelaterade restriktionerna. Nedan sammanfattas de nya restriktionerna som de formulerades på presskonferensen. I vissa fall har Norrtälje kommun en mer långtgående tillämpning av restriktionerna, vilket kommenteras nedan:

  • Maxantalet för sällskap på restauranger sänks från åtta till fyra personer och alkoholförsäljning förbjuds efter klockan 20.00 från och med den 24 december. Inom ramen för den smittskyddspakt som Norrtälje kommun initierat tillsammans med det lokala näringslivet förtydligas kravet på maxantal per restaurangsällskap.
  • Maxtak för antal besökare införs på butiker, köpcentrum och gym. Fastighetsägare och butiksinnehavare har ansvar för att se till att trängsel inte uppstår genom att ange maxantal besökare i sina lokaler. Om inte det får planerad effekt kommer regeringen också planera för att stänga ner de verksamheterna. Inom ramen för den smittskyddspakt som Norrtälje kommun initierat tillsammans med det lokala näringslivet förtydligas kravet på maxantal besökare i butiker och gym.
  • Gymnasieskolorna ska bedriva undervisning på distans åtminstone fram till den 24 januari. För att minska riskerna för smittspridning i Norrtälje har utbildningsnämnden beslutat att förlänga den växelvisa fjärr- och distansundervisningen på Rodengymnasiet ända fram till sportlovet.
  • När samhället åter startar den 7 januari riskerar trängseln att öka och Folkhälsomyndigheten ska därför ta fram riktlinjer för att munskydd bör bäras i kollektivtrafiken under vissa tider. Munskydd ska dock aldrig ses som ett alternativ till att hålla avstånd.
  • Alla såväl offentliga som privata arbetsgivare att se till att all ”icke-essentiell” personal arbetar hemifrån den kommande månaden, fram till den 24 januari.
  • All kommunal och regional verksamhet som inte är nödvändig ska hålla stängt till den 24 januari. Det gäller bland annat badhus, idrottshallar och museer. Norrtälje kommun förbereder nu nedstängning av alla idrottsanläggningar även för barn. Kulturskolan bedriver nu sin verksamhet endast digitalt. Övrig kultur- och fritidsverksamhet håller stängt sedan tidigare och bedrivs i vissa fall digitalt.

Läs mer på Norrtälje kommuns hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *